
Cabinetul nostru este complet echipat cu toate dispozitivele de care aveti nevoie pentru a va ajuta sa obtineti cel mai frumos zambet posibil. Mai jos sunt expuse o varietate de probleme comune si proceduri de care ati putea fi interesat sau ati auzit. Va rugam sa nu ezitati sa ne contactati daca aveti orice intrebare !
- Obturatia
Ce este obturatia ?
Obturatia este o metoda de reconstructie a unui dinte deteriorat de carii, pentru a-i reda functia si forma normala. Cand executa o obturatie, medicul dentist indeparteaza intai tesutul dentar afectat, curata zona, apoi introduce in cavitate un material de obturatie.Prin sigilarea spatiilor de patrundere a bacteriilor, obturatia poate preveni evolutia cariilor dentare. Materialele de obturatie folosite in restaurarea directa includ sunt rasinile compozite (de culoarea dintelui) amalgamul si ionomerii de sticla.De asemenea dintele se poate reconstrui indirect in laborator prin inlay-uri si onlay-uri din portelan sau aur.
Care este cel mai bun material de obturatie ?
Fiecare material de obturatie prezinta avantaje si dezavantaje . Determinarea materialului optim pentru dvs. se face pe baza gradului de dificultate a reconstructiei, eventualele alergii la anumite materiale, locul obturatiei si costul materialului. Caracteristicile diferitelor materiale de obturatie sunt:Obturatiile din rasini compozite: acest tip de material este preferat pentru restaurarile directe efectuate in cabinet pentru refacerea estetica si functinala a dintilor afectati de procese carioase, avand proprietati mecanice bune . Datorita capacitatii de a adera direct la dinte, medicii dentisti pot fi mai conservatori in cazul obturarii unei cavitati, fiind necesara o asezare a materialului in straturi. Compozitele ofera un aspect natural si placut dintilor fiind folosite atat in zona laterala cat si in cea frontala.
Obturatiile din amalgam (argint): sunt rezistente la uzura si relativ ieftine. insa, datorita culorii inchise, sunt inestetice comparativ cu lucrarile din portelan sau compozit si nu se pot folosi in zonele vizibile ale cavitatii bucale, ca dintii frontali.
Obturatiile din portelan sau aur: se numesc inlay-uri sau onlay-uri, se executa in laborator, apoi se cimenteaza de dinte. Cele ceramice se aleg
in functie de nuanta dintelui obtinand rezultate estetice deosebite. Costul lucrarii din portelan se apropie de cel al lucrarii din aur.Daca dintele a fost afectat de carii sau fractura pe o suprafata mare, medicul va recomanda reconstructia coronara. Caria care a ajuns la nerv poate fi tratata in doua moduri: tratamentul canalului radicular (indepartarea tesutului moale afectat – scoaterea nervului) sau o procedura numita coafaj pulpar (care incearca sa mentina tesutul moale in viata).
In ce consta obturatia ?
Daca medicul dentist decide obturatia unei cavitati, va incepe prin a indeparta tesutul afectat si a curata zona. Apoi, va insera in cavitatea curatata oricare dintre materialele descrise mai sus.Cum aflu daca am nevoie de obturatie ?
Numai medicul dentist poate depista daca aveti o cavitate ce necesita obturatie. in timpul controlului, dentistul examineaza suprafata fiecarui dinte cu o mica oglinda.Orice aspect anormal va fi analizat cu ajutorul unor instrumente speciale. Este posibil sa vi se efectueze si o radiografie a intregii cavitati bucale sau a unei portiuni. Tipul de tratament ales de medicul dentist depinde de gradul de afectare cauzata de caria dentara.
Sursa : Colgate Romania
- Coroanele si Puntile Dentare
Ce sunt coroanele si puntile dentare ?
Coroanele si majoritatea puntilor dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le puteti scoate si curata zilnic, coroanele si puntile sunt cimentate de dintii naturali sau artificiali existenti si pot fi scoase doar de catre medicul dentist.La ce folosesc coroanele dentare ?
Coroana dentara foloseste la invelirea completa a unui dinte deteriorat. Pe langa sustinerea dintelui, coroana are si rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentara se poate atasa la un implant dentar, dandu-i forma si structura functionala a unui dinte natural. Culoarea coroanelor din compozit si ceramica poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali. Coroanele se pot confectiona si din alte materiale: rasini acrilice, aliaje metalice si din aur. Datorita rezistentei si aspectului estetic, se folosesc coroanele din portelan ce acopera fie un suport metalic (metalo-ceramice) fie din zirconiu.Medicul dentist poate efectua o lucrare coronara pentru:
- Acoperirea unei obturatii, atunci cand exista pierderi mari de substanta dentara
- Protejarea dintelui de fracturi
- Reconstituirea unui dinte fracturat
- Ancorarea unei punti
- Acoperirea unui implant
- Acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de pozitie
- Acoperirea unui dinte dupa tratamentul de canal radicular
La ce folosesc puntile dentare ?
Puntea dentara trateaza edentatia (lipsa unuia sau a mai multor dinti). Bresele edentate, formate prin caderea dintilor, creeaza o tendinta de rotatie sau de migrare a dintilor ramasi spre spatiul liber, rezultand o ocluzie anormala. Dezechilibrul cauzat de lipsa dintilor poate evolua catre afectiuni gingivale si disfunctia articulatiei temporomandibulare (ATM).Puntile dentare sunt in general folosite pentru suplinirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Acestea acopera bresa edentata creata de pierderea dintilor. Puntile se cimenteaza pe dintii naturali sau implanturi. Acesti dinti de sustinere se numesc bonturi si servesc la ancorarea puntii. Un dinte artificial, numit stalp, se ataseaza la coroanele care acopera bonturile. Ca si coroanele, puntile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti materialul, in functie de locul edentatiei, de functia dintilor inlocuiti, de aspectul estetic si de costurile implicate. Culoarea puntilor din compozit sau ceramica poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali.
Cum se executa coroanele si puntile dentare ?
Inainte de confectionarea unei coroane sau punti, se va slefui dintele/dintii pentru ca lucrarea protetica sa se potriveasca. Dupa slefuire, medicul dentist va lua amprenta dintilor. Daca se utilizeaza portelanul, dentistul va alege nuanta potrivita a coroanei sau puntii in functie de culoarea dintilor naturali.Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confectioneaza la un laborator dentar, din materialul specificat de medicul dentist. Pana ce va fi gata coroana sau puntea definitiva, dentistul va va monta una temporara, pentru a acoperi dintele deja pregatit. Dupa aceea, coroana/puntea temporara va fi inlocuita cu cea definitiva, care se cimenteaza pe dintele sau dintii pregatiti.
Cat timp rezista coroanele si puntile dentare ?
Pentru ca puntile si coroanele dentare sa tina cat mai mult, este important sa intretineti o buna igiena orala. Puntea dentara se poate slabi daca dintele sau osul care o sustin sunt deteriorate de boli dentare. Mentineti sanatatea gingiilor si a danturii prin periajul cu pasta de dinti fluorurata de doua ori pe zi si folosirea zilnica a atei dentare. Mergeti la medicul dentist si igienist pentru controale dentare de rutina si periaj profesional.Sursa : Colgate Romania
- Tratament de canal
Ce este tratamentul pe canalul radicular ?
Tratamentul de canal radicular presupune indepartarea pulpei dentare, un tesut conjunctiv ce contine vase de sange si nervi din centrul dintelui. Dupa ce se extrage pulpa dentara deteriorata, afectata de boala sau necrozata, se curata spatiul ramas, se pregateste si se obtureaza. Aceasta este procedura de sigilare a canalului radicular. In trecut, dintii cu pulpa deteriorata sau afectata de boala erau extrasi in totalitate. In prezent, tratamentul de canal radicular salveaza multi dinti care altfel ar fi fost pierduti.
Odata ce pulpa se infecteaza sau se necrozeaza, in lipsa tratamentului se poate forma puroi la varful radacinii, in osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocand durere.
In ce consta tratamentul canalului radicular ?
Tratamentul canalului radicular se desfasoara in mai multe etape, necesitand mai multe vizite la cabinet, in functie de situatie. Acestea sunt:
In primul rand, se creeaza accesul prin spatele dintelui, daca este dinte frontal, sau prin coroana, daca este molar/premolar. Dupa indepartarea pulpei afectate (pulpectomie), camera pulpara si canalele radiculare sunt curatate, largite si dezinfectate in vederea obturatiei. Daca interventia necesita mai multe vizite, se insereaza o obturatie temporara in deschiderea coronara pentru a proteja dintele. Obturatia temporara este apoi indepartata, efectuandu-se obturatia permanenta a camerei pulpare si canalului radicular. In fiecare canal se introduce un material cauciucat numit gutaperca si se sigileaza prin cimentare. In unele cazuri, in canal se insereaza un pivot din metal sau fibra de sticla, pentru sustinerea structurii. Ultima etapa consta in reconstructia coronara a dintelui, pentru remodelare si aspect estetic. Daca distrugerea dintelui este avansata, va fi necesara inserarea unui pivot pentru reconstructie, inainte de montarea coroanei.
Cat timp rezista un dinte restaurat ?
Dintii tratati si restaurati pot rezista o viata, cu ingrijirea adecvata. Deoarece cariile dentare recidiveaza pe dintii tratati, o igiena orala buna si controalele dentare de rutina pot preveni evolutia nefavorabila.
Pentru evaluarea reusitei tratamentului de canal radicular, cea mai sigura metoda este comparatia radiografiilor obtinute inainte si dupa tratament. Aceasta va releva daca distrugerea osului continua sau daca are loc regenerarea tesutului osos.
Sursa : Colgate Romania
- Implantul dentar/Proteza dentara
Ce sunt implanturile dentare ?
Implanturile dentare sunt stalpi sau cadre metalice introduse prin interventie chirurgicala sub gingie, in osul maxilar. Dupa montare, pe implanturi se sprijina dintii artificiali.La ce folosesc implanturile dentare ?
Fiind fixate in osul maxilar, implanturile servesc drept suport stabil pentru dintii artificiali. Protezele si puntile dentare montate pe implanturi nu vor aluneca si nu vor migra – deosebit de important pentru mancat si vorbit. Ca suport, au rol de sustinere a protezelor si puntilor – ca si a coroanelor individuale montate pe ele – dand o senzatie mai naturala decat cele fara implanturi.Pentru unele persoane, puntile si protezele obisnuite nu sunt deloc confortabile sau chiar imposibile, din cauza durerilor, a crestelor alveolare slabite sau a reflexului de voma. In plus, puntile dentare obisnuite trebuie ancorate de dintii care incadreaza bresa edentata. Un avantaj al implanturilor este ca dintii invecinati nu trebuie pregatiti sau slefuiti pentru a sustine dintii artificiali.
Implanturile se monteaza numai daca gingiile si osul permit acest lucru – trebuie sa fie sanatoase pentru a putea sustine implantul. Dupa efectuarea implantului, trebuie sa mentineti sanatatea acestor structuri. O igiena orala sanatoasa si controalele dentare de rutina sunt esentiale pentru durabilitatea implanturilor.
In practica se foloseste cu succes:
- Implantul intraosos – inserat pe cale chirurgicala direct in osul maxilar. Dupa vindecarea tesutului gingival din jurul acestuia, este necesara o noua interventie chirurgicala pentru a ancora un stalp de implantul original. In final, de stalp se ataseaza un dinte/dinti artificiali, sau mai multi dinti grupati ca punte sau proteza dentara.
Rezistenta in timp a implantelor este data de respectarea cu strictete a igienei orale si a controlalelor de rutina.
Ce sunt protezele dentare ?
Protezele dentare sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa. Cu toate ca nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice si mai confortabile decat inainte.Exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale si partiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti tipul care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.
La ce folosesc protezele dentare ?
Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixeaza pe gingii. Baza protezei superioare acopera palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are forma de potcoava pentru a nu stanjeni limba.Protezele sunt executate la comanda de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 3 tipuri de mai jos vi se potriveste cel mai bine.
- Proteza totala conventionala – O proteza totala conventionala este montata dupa extractia tuturor dintilor si vindecarea tesuturilor. Vindecarea poate dura cateva luni, timp in care nu veti avea dantura.
- Proteza totala imediata – O proteza totala imediata se insereaza imediat dupa extractia dintilor. (Dupa ce medicul dentist a luat masurile si a facut mulajul maxilarului la o vizita anterioara.) Avantajul protezei imediate este ca nu va lasa un timp indelungat fara dantura, insa dezavantajul este ca trebuie recaptusita la cateva luni dupa insertie. Aceasta din cauza ca osul se remodeleaza pe masura ce se vindeca, iar proteza isi pierde stabilitatea.
- Proteza ancorata pe elemente speciale – O proteza partiala care se sprijina pe sisteme speciale atasate la dintii naturali restanti. Uneori este necesara restaurarea coronara a dintilor naturali, pentru a servi ca sprijin pentru proteza. Protezele partiale constituie o alternativa mobila a puntilor dentare.
In cat timp ma voi obisnui cu proteza ?
Protezele noi dau o senzatie de disconfort in primele saptamani sau chiar luni. Va trebui sa va obisnuiti sa mestecati si sa vorbiti cu proteza. Veti avea o senzatie incomoda ca proteza sta sa cada, pana cand muschii obrajilor si limba se vor obisnui sa sustina proteza. Frecvent are loc cresterea fluxului salivar, senzatia ca limba nu are loc de proteza si usoare iritatii sau ulceratii. In caz de iritatie, mergeti la medicul dentist.Cat timp rezista protezele ?
Dupa o perioada de timp, proteza va trebui captusita, refacuta sau rebazata, datorita uzurii normale. Rebazarea inseamna constructia unei noi baze, cu pastrarea dintilor existenti. In mod normal, cu varsta, intervin schimbari la nivelul cavitatii bucale. Acestea pot duce la slabirea protezei, probleme de masticatie si iritarea gingiilor. Este bine sa mergeti la control cel putin o data pe an.Recomandari pentru ingrijirea protezei:
- Intotdeauna manevrati proteza deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa. Daca o scapati, se poate sparge.
- Nu lasati proteza sa se usuce. Cand nu o purtati, tineti-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. Nu folositi apa calda, pentru ca o poate deforma.
- Periajul zilnic al protezei va inlatura resturile alimentare si placa bacteriana si va impiedica patarea acesteia. Proteza poate fi curatata de medic prin detartraj ultrasonic, insa acesta nu elimina necesitatea unui periaj zilnic complet.
- Periati-va gingiile, limba si palatul in fiecare dimineata cu o periuta moale, inainte de fixarea protezei. Astfel veti stimula circulatia in tesuturi si veti indeparta placa bacteriana.
- Daca proteza se rupe, se sparge, se crapa sau nu mai sta fixa, adresati-va medicului dentist. Nu incercati sa o reparati singur(a), pentru ca se poate distruge definitiv.
Sursa : Colgate Romania
- Extractia dentara
De ce se extrag dintii ?
Dintii pot fi extrasi din diferite cauze:
- Caria dentara a afectat dintele in totalitate
- O mare parte a dintelui si a osului maxilar a fost distrusa de infectie
- Inghesuirea dentara
Cum se extrag dintii ?
Inainte de extractie, medicul dentist va analiza atent antecedentele dvs. medicale si dentare si va efectua o radiografie.La radiografie se vede lungimea, forma si pozitia dintelui la nivelul osului maxilar. Pe baza acestor informatii, medicul poate estima gradul de dificultate a procedurii si poate decide daca este nevoie de interventia unui specialist in chirurgia orala.
Inainte de extractie, se efectueaza o anestezie locala. Medicul dentist va folosi un anestezic cu efect local pentru a amorti zona extractiei.
La o extractie simpla, dupa anestezie, dintele este slabit in alveola cu un instrument numit elevator, apoi extras cu clestele dentar. Medicul dentist poate slefui si recontura apoi osul subiacent. Dupa aceasta, poate inchide incizia prin sutura.
Ce se intampla dupa extractie ?
Este esential sa mentineti zona curata si sa preveniti infectia imediat dupa extractia dentara. Medicul dentist va va da sa muscati usor pe o bucata de tifon uscat, steril, pe care trebuie sa il tineti timp de 30-45 de minute pentru a reduce hemoragia pana la oprirea completa. In urmatoarele 24 de ore, nu aveti voie sa fumati, sa va clatiti gura insistent. Deasemenea periajul zonei va trebui facut cu grija.Dupa extractie, trebuie sa va asteptati la o senzatie de durere si disconfort. In unele cazuri, dentistul recomanda administrarea unui calmant. Uneori ajuta aplicarea unei pungi cu gheata pe fata, in reprize de 15 minute. Se recomanda sa beti doar cu paiul, sa renuntati la activitatile foarte solicitante si sa evitati sa beti lichide calde. In ziua urmatoare extractiei, dentistul poate recomanda o clatire usoara a gurii cu solutie salina calda (nu o inghititi) sau cu o apa de gura cu ingrediente antibcteriene. In mod normal, disconfortul se va atenua in 3 zile pana la 2 saptamani. Daca durerea persista sau devine severa, daca apare inflamatia, hemoragia sau febra, mergeti imediat la dentist.
Sursa : Colgate Romania
- Radiografie dentara
Ce sunt radiografiile dentare ?
Radiografiile dentare sunt imagini ale dintilor, osului alveolar si tesuturilor moi din jurul dintilor, obtinute prin expunerea la raze X si folosite in scopul detectarii unor potentiale afectiuni dentare sau ale cavitatii orale si maxilarului.
Radiografiile dentare ajuta la identificarea cariilor, a structurilor dentare ascunse (precum molarii de minte) sau a pierderilor de masa osoasa, probleme care uneori nu pot fi observate in cadrul unei examinari stomatologice vizuale.
Tipurile de radiografii dentare cel mai des utilizate sunt:
1. Radiografia cu film muscat: este folosita pentru a oferi imagini ale dintilor din spate (atat cei de sus, cat si cei corespunzatori de jos), precum si ale modului in care acestia se ating in momentul muscarii. Radiografiile cu film muscat pot pune in evidenta cariile dintre dinti, modalitatea de aliniere a dintilor si pierderile de masa osoasa in cazul in care dantura este afectata de infectii sau boli parodontale.
2. Radiografia periapicala: ofera o imagine a intregului dinte, de la coroana acestuia pana la radacina si osul alveolar. Este folosita pentru a detecta problemele dentare care apar sub linia gingiei sau in maxilar, cum ar fi: dinti impactati, abcese dentare, chisturi sau tumori.
3. Radiografia ocluzala: ofera imagini ale arcadelor superioare sau inferioare (cerul gurii si mandibula) si este folosita pentru a identifica dinti care inca nu au erupt, fracturi ale maxilarului, chisturi, abcese, excrescente si leziuni ale cerului gurii.
4. Radiografia panoramica: ofera o imagine a maxilarului, danturii, sinusurilor si articulatiilor temporomandibulare pe acelasi film. Nu ajuta la identificarea cariilor, fiind folosita pentru detectarea unor afectiuni dentare precum dinti impactati, chisturi, tumori, infectii si fracturi.
5. Radiografia digitala: reprezinta o tehnologie noua care preia imaginea cu ajutorul unui senzor, transmitand-o apoi catre un computer.
De ce sunt utilizate?
- pentru a identifica din timp, inainte ca simptomele sa se manifeste, afectiuni precum carii sau pierderi de masa osoasa
- pentru a detecta anomalii in ceea ce priveste eruptia anumitor dinti sau dintii care au erupt necorespunzator
- pentru a identifica abcese, chisturi si tumori
- pentru a servi in alcatuirea planului de tratament pentru obturatia de canal, implanturile dentare sau procedurile de indreptare a dintilor
Sursa : Dentist.ro
- Albirea Dintilor
Odata cu avansul tehnologic cresc si pretentiile noastre. Ne dorim sa avem parul mai lung, sa avem un corp mai suplu sau poate dintii mai albi. Unele persoane apeleaza la albirea dintilor, chiar daca unii medici nu recomanda aceasta tehnica.
Inainte de o astfel de procedura cel mai important pas este sa avem o sanatate dentara buna, care se verifica cu o vizita la medicul stomatolog.
Albirea dintilor nu este un proces perfect si nu e recomandabil oricui. Inainte de a te decide daca vrei un tratament de albire, ar trebui sa iti consulti medicul stomatolog. Acesta poate decide daca esti un “candidat” bun.
Iata cateva motive care te pot ajuta sa te hotarasti daca sa apelezi la un tratament de albire:
- Sensibilitatea dintilor si a gingiilor sunt efecte secundare ale tratamentelor de albire.
- Pasta de dinti de albire a dintilor poate sa ii faca un pic mai albi, dar de fapt nu ii inalbeste dincolo de nuanta lor naturala.
- Albirea dintilor nu are aceleasi rezultate pentru toate tipurile de dinti.
- Produsele profesionale de albire a dintilor ale dentistului tau produc rezultate mai rapide decat metodele traditionale.
- Mentinerea rezultatelor procesului de albire depinde de obiceiurile fiecaruia, precum fumatul, bautul cafelei sau mancatul anumitor alimente.
- Este recomandat ca persoanele care sufera de gingivita sa evite procedura de albire a dintilor.
- Este benefic sa ai parte de un tratament de curatare dentara inainte de tratamentul de albire, pentru a indeparta petele de pe dinti.
- Nu abuza de aceste tratamente; efectul albirii poate dura intre doi sau trei ani, depinde de la individ la individ.
Procedee de albire a dintilor
Iata cateva dintre metodele cele mai populare care se practica pe scara larga:
- Pastele de dinti cu agenti de albire – Pentru obtinerea efectului de albire, pastele de dinti se bazeaza pe un sistem de curatare eficienta. Ele nu pot schimba culoarea naturala a dintilor, insa ii pot curata de petele depuse in timp pana la albul lor initial. Pastele de dinti se bazeaza pe un efect de curatare mecanica, dar pot avea si efecte nedorite: afectarea smaltului dintilor. De aceea cereti sfatul medicului atunci cand alegeti o pasta de dinti!
- Trusa cu solutii pentru acasa – Mulajul care se aplica pe dintii pacientului poate fi realizat intr-o singura sedinta de catre medicul stomatolog. Tot el va prescrie si solutia de albire potrivita pacientului respectiv. Unele tipuri de mulaje trebuie purtate o perioada mai scurta, altele pe perioada noptilor la recomandarea madicului stomatolog.
- Albirea in cabinetul stomatologic – se poate face fie prin realizarea unor mulaje, acestea fiind aplicate pe dinti cu o solutie de albire mai activa, fiind necesare numai 3-4 sedinte a cate 1-2 ore in cabinetul stomatologic fie cu ajutorul unor lampi speciale.
Sursa: Dentist.ro